so-concrete-tram-stop-tomas-hejzlar-01

3D tištěná UHPC tramvajová zastávka

Česká firma So Concrete zrealizovala projekt unikátní tramvajové zastávky Výstaviště v pražských Holešovicích. Konstrukce zastávky využívá přírodní principy rozkládání vnitřních sil nebo tlaků a tahů v konstrukci a výsledný design je nejen jedinečný, ale především maximálně efektivní. Lze o robotickém 3D tisku vysokopevnostního betonu uvažovat jako o technologii budoucnosti. S minimálním podílem lidské práce. Samotný přístřešek doplňuje také lavička a informační panely. Cílem bylo ukázat funkčnost technologie a vysokou estetickou přidanou hodnotu.
so-concrete-tram-stop-tomas-hejzlar-02

Lokalita nebyla vybrána náhodou, Praha je moderní metropole s vysoce rozvinutou veřejnou dopravou. Lokalita tramvajové zastávky Výstaviště v blízkosti Královské obory leží v Městské části Praha 7, která je vnímána jako progresivní, moderní a kreativní čtvrť, sídlo řady uměleckých a kulturních institucí. 

Parametrický design tramvajové zastávky, umístění a tvary žeber, sloupy, to vše maximálně využívá efektivitu přírodou ověřených řešení. Záviš Unzeitig, návrhář zastávky, vysvětluje, jak proces navrhování inspirovaný přírodními vlivy probíhá:

„Už při návrhu dochází k analýze konstrukce po statické stránce a pomocí topologické optimalizace je pak možné redukovat objem použitého materiálu. Estetické kvality a statické požadavky přitom zůstávají zachovány. Výsledné tvarosloví žeber odráží skutečné chování konstrukce při zatížení a přímo tak ukazuje síly, které v ní probíhají. Díky optimalizaci jsme pak místa s menší využitelností mohli z konstrukce odstranit a ušetřit 60 % materiálu. Výsledkem je perforovaná jemná struktura, která odolá stejnému zatížení jako plná betonová deska.

Zdroj: LINKA
Foto: Tomáš Hejzlar