Otevřít v Google mapách

 

DLABKA Lihovar

Po dlouholeté kariéře v bankovnictví se Ondřej a Kateřina společně rozhodli splnit si svůj sen – založit vlastní lihovar. V malebném kraji Českého ráje proto koupili historickou usedlost se vzrostlými ovocnými sady. V tu dobu se na pozemku nacházely tři zchátralé budovy v původním stavu, se kterými si investoři neuměli poradit a obrátili se na architekty. Zadání bylo jasné: navrhnou uprostřed jabloňových sadů rozvíjející se lihovar s rodinným zázemím.

Rozhodli se zachovat stávající a osvědčené uspořádání urbanistické struktury. Lihovar využívá výhod terénu pro chod výroby – příprava ovoce v prvním patře, nasávání a vypalování kvasu v přízemí. Strom uprostřed dává vyniknout centrálnímu vnitrobloku a dodává prostoru příjemnou energii. V přízemí je navržen pohledový monolit, v prvním patře decentní dřevostavba. Projekční práce probíhaly neobyčejně hladce. Dnes Ondřej a Kateřina pálí lahodné destiláty, chovají prasata a produkují vlastní sýry. Je možné se zastavit na vedenou degustaci a nahlédnout do celého lihovaru s pěstitelskou pálenicí. Proces je stále živý. Ve Svijanském Újezdě, stejně jako na každé správné venkovské usedlosti, nikdy nebude vše úplně hotové.

 

Architekt: OBJEKTOR
Foto: Alex Shoots Buildings