ORA_Kocanda_Kravsko_BoysPlayNice_20

Když se historie oblékne do moderního kabátu

Na jednom místě stojí již několik staletí. Zažily nespočet lidí, příběhů a renovací. Každá jedna se do nich nesmazatelně zapsala. Přinášíme stavby, které měly za dobu své existence mnoho různých podob. V tomto výběru jsou ale díky té poslední.
Hrad Helfštýn

Hrad Helfštýn

Uprostřed lesů nedaleko od Lipníku nad Bečvou stojí už více než osm století. Řeč je o hradu Helfštýn, který nedávno prošel zásadní obměnou. Trvala tři roky a novou tvář hradu mohou návštěvníci obdivovat od března minulého roku. Autenticita hradu byla pro další generace zachována díky spolupráci architektů s Památkovým ústavem.  

Hrad Helfštýn

Hrad Helfštýn se po rekonstrukci stal kulturním centrem a uznávaným střediskem uměleckého kovářství. Návštěvníky také zaujme expozice archeologie či historické mincovny. Na hradě právě probíhá výstava „40 let Hefaistonu“, která je ohlédnutím za čtyřmi dekádami setkání uměleckých kovářů na hradě. K vidění je výstava do 9.10.2022. 

Hrad Helfštýn
Hrad Helfštýn
Kotelna v Libčicích nad Vltavou-1

KOTELNA

Z hromad suti a popela, dříve představující Kotelnu, vzešly díky osobité proměně multifunkční prostory pro různé společenské události. Snaží se zachovat průmyslovou fázi rozvoje a zároveň se stát srdcem umělecké a kulturní čtvrti ve spojení s technologickou inovací v Libčicích nad Vltavou. Jedná se o jeden z projektů regenerace rozsáhlého průmyslového areálu ŠROUBÁRNY, který dal lidem práci a místo k životu a stal se nositelem téměř 150 let starého řemeslného know-how ve výrobě šroubů a drátů.  

Kotelna v Libčicích nad Vltavou-2

Kotelnu spolu se zbytkem areálu spojuje pěší ulice, které vede od páteřní komunikace přeš Uhelný mlýn až k Vltavě. Celá stavba byla očištěna od nepovedených stavebních úprav tak, aby si co nejlépe zachovala svoji nezaměnitelnou industriální podobu. Multifunkční hala je umístěna v jižní části Kotelny. Suterén poskytuje další zázemí s možností nahlédnout do útrob kouřovodů, ale i do samotného komína, na který byl v roce 1921 přistaven vodojem. 

Kotelna v Libčicích nad Vltavou-5
Kotelna v Libčicích nad Vltavou-4
ORA_Kocanda_Kravsko_BoysPlayNice_12

Areál Kocanda

Areál Kocanda je klidným místem na okraji obce Kravsko nedaleko Znojma. Historie Kocandy sahá až do středověku, kdy obcí vedla trasa z Prahy do Vídně a stavba sloužila jako zájezdní hostinec. V té době vznikla hlavní budova areálu nyní sloužící jako penzion a barokní sál. Na konci 19. století se ještě areál rozšířil o výrobní prostory na keramiku. Výroba zde fungovala ještě nějaký čas po sametové revoluci, brzy ji však stihnul osud mnoha jiných průmyslových provozů. Výroba byla ukončena, areál několikrát změnil majitele a dlouhodobě chátral. Objekt Kocandy dominuje celému areálu, je v jeho středu, střídavě vykukuje a mizí, jak se návštěvník přibližuje. 

ORA_Kocanda_Kravsko_BoysPlayNice_01

Kocanda během staletí prošla mnoha změnami a úpravami. Cílem rekonstrukce bylo oprostit stavbu od zásadních rušivých prvků, vytvořit harmonický celek – navrátit budově ucelenost původní struktury, obnovit původní otvory a doplnit je replikami původních oken, ale zároveň se vyhnout efektu přílišné novoty. Omítky se proto opravovaly pouze lokálně, díky čemuž vznikla následná divoká mozaikovitost fasády. 

ORA_Kocanda_Kravsko_BoysPlayNice_20

Nyní Kocanda disponuje několika sály pro společenské události, velkou ubytovací kapacitou a kuchyní. Interiér je autentický i díky částečné původní podlaze, dveřím a nábytku. Člověk si na každém kroku uvědomuje, že se nachází ve starém domě. Ale není to hra na starobylost, bílé stěny poskytují výsledné koláži dostatek uklidnění. 

ORA_Kocanda_Kravsko_BoysPlayNice_23

Vydejte se nasát atmosféru těchto míst na vlastní oči. Další nevšední místa najdete v knize, na jejíž podporu právě běží kampaň na Hithitu – Rare Places Bedekr.

Bedekr Vás provede po Rare Places z Česka a Slovenska.
130 nevšedních míst v kapse.
130 důvodů vyrazit objevovat.
Kapesní průvodce. Bedekr v dnešní podobě.
Šoupněte průvodce do kapsy a vyrazte na cestu!

První krok jsme zvládli a ty další můžeme udělat jen společně s vámi. Všechno je už připraveno, ale na to, abychom mohli šlápnout na pedál, potřebujeme Vaši pomoc! Buďte součástí významného milníku a pojďte s námi nastartovat novou éru Rare Places!
Autor: Šimon Švirák
Foto: BoysPlayNice
Zdroj: LINKA