Památník Tomáše Bati, Zlín, nadace Tomáše Bati,

Památník Tomáše Bati oslavil kulaté výročí

Program zahrnoval výstavu i slavnostní odhalení

Památník Tomáše Bati oslavil v letošním červenci 90. výročí své existence a připravil pro návštěvníky velkolepou událost, při jejíž příležitosti byly do interiéru umístěny kapesní hodinky Tomáše Bati ve speciální vitríně.

Široká veřejnost se mohla 12. července 2023 zúčastnit celodenního programu nejvýznamnější události novodobé historie Památníku Tomáše Bati k příležitosti jeho 90. výročí. Pro návštěvníky byl připraven den otevřených dveří s prohlídkami se vstupem zdarma od 10:00 do 20:00. Celodenní program vyvrcholil vernisáží od 17:00, při které byly slavnostně představeny hodinky Tomáše Bati a zahájena výstava „Památník Tomáše Bati 1933 – 2023“ mapující průřez historií a radikální proměny této mimořádné budovy na 70 fotografiích.

Hodinky se vrátily do Zlína v roce 2018, kdy je z Toronta zpět přivezla Baťova vnučka Rosemarie Blyth-Baťa a věnovala je dočasně Nadaci Tomáše Bati s přáním, aby se staly jednoho dne součástí Památníku. Tomáš Baťa měl ke svým hodinkám velmi osobní vztah; ostatně čas byl pro něho svrchovaně důležitou veličinou. Vystavované hodinky měl u sebe také při osudném letu do Švýcarska 12. července 1932.

Památník Tomáše Bati, Zlín, nadace Tomáše Bati,

Věříme, že tento výjimečný
Baťův osobní předmět bude velkým lákadlem k návštěvě, a to jak pro ty,
kteří nás již dříve navštívili, tak i pro zájemce ze zahraničí, “ říká Zuzana
Bílá, PR manažerka Památníku.

Autory výstavy jsou historička architektury Ladislava Horňáková z Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně a autor obnovy Památníku architekt Petr Všetečka z TRANSAT architekti. K vidění bude rovněž ukázka vybavení, které za doby Domu umění v prostoru sloužilo potřebám galerie a filharmonie. Výroční akce se koná pod záštitou ministra kultury ve spolupráci se statutárním městem Zlín. Výstava potrvá do konce roku 2023.

Památník Tomáše Bati-2-min

Díky fotografiím od BoysPlayNice a mediálnímu servisu Linky získal Památník pozornost nejen české, ale především světové širší i odborné veřejnosti. Velký podíl na tom má také provozovatel Památníku, a především architekt Petr Všetečka a jeho tým, který odvedl skvělou práci.

Zdroj: LINKA, Autorská zpráva Památníku TB za přispění Zuzany Bílé
Fotografie: Marie Zdráhalová, BoysPlayNice