Rozhledna Ester v Jeruzalémě

V roce 2017 byla v Jeruzalémě slavnostně zpřístupněna věž Ester, která byla navržena architektem Michalem Rajnišem z Hutě architektury. Osmiboká šestnáct metrů vysoká rozhledna díky svému tvaru i důmyslnému stínění připomíná kaktus vyčnívající mezi vegetací v pouštní oáze.

,,Jeruzalém je pro mě magický město. A tak, když se na mně na jaře 2017 obrátil kamarád a šéf Českého centra v Tel Avivu Lukáš Přibyl s tím, že s paní Francoise Cafri z magistrátu města Jeruzalém objevili možnost postavit v centru Jeruzaléma věž – a že by to byl důstojný způsob, jak oslavit blížící se výročí 100 let od založení Československa a 70 let od založení státu Izrael – ani vteřinu jsem neváhal. A proč kaktus? Když kaktus rozkvete věncem květů, je to ve svý houževnatosti a ježatosti dojemně krásná rostlina a mně to připadalo symbolický – tahle kombinace něhy a odhodlanosti je podobná charakteru lidí, který jsem v Izraeli potkal,´´ říká k myšlence vzniku rozhledny architekt.

Rozhledna stojí v blízkosti Jeruzalémského divadla v areálu Hansen House a je celá postavena ze dřeva s viditelnou konstrukcí. Na vrchol věže vede točité schodiště. Věž má nahoře plošinku, kde se, jako květy kaktusu, oddělují jednotlivé plátky pláště a dovolují návštěvníkům kochat se nádherným okolím. Při velkém slunečním svitu je možné rozhrnout markýzy chránící návštěvníky před ostrým sluncem. Markýzy dodávají dojem rozkvetlého květu a umocňují tvar kaktusu. Po západu slunce rozhledně přidávají na kráse světla.

Autor: Šimon Švirák
Architekt: Huť architektury
Foto: Ivan Němec