picture_8018_2.jpg-1600x1200-kunsthalle-praha

Technická minulost se setkává s uměleckou budoucností

Kunsthalle Praha

Původně Zengerova transformační stanice, pojmenovaná po Václavu Karlovi Bedřichovi Zengerovi – profesoru na České technice v Praze, sloužila jako tramvajová měnírna. Na začátku roku 2022 byla dokončena konverze na Kunsthalle Praha, vznikl tak nový kulturní prostor v srdci historické Prahy. Co Kunsthalle návštěvníkům nabízí?

Program výstav Kunsthalle Praha představuje témata z české i mezinárodní scény od moderny po současnost a pro své návštěvníky pořádá širokou škálu výstavních a vzdělávacích projektů, kulturních akcí a společenských aktivit. Na ploše 5700 m² se nachází tři výstavní prostory, bistro, kavárna, prodejna knih a designových předmětů, vzdělávací prostory, kanceláře a dvě veřejně přístupné terasy s výhledem na Pražský hrad. 

picture_8018_20.jpg-1600x1200-kunsthalle-praha
“Chtěli jsme řešení, které bude navrženo nejvhodnějším možným způsobem pro galerijní provoz i pro návštěvníky. Naší představou bylo místo, které se nezavírá ani mezi výstavami, takže jsme věděli, že potřebujeme více výstavních prostorů. Chtěli jsme vytvořit místo které láká lidi v rámci běžného života a přibližuje umění široké veřejnosti. Vize instituce tedy definovala potřebné prostory,”

přibližuje ředitelka Kunsthalle Praha, Ivana Goossen.

picture_8018_28.jpg-1600x1200-kunsthalle-praha

Charakteristickým rysem exteriéru budovy je vstupní lávka z nerezového plechu s bronzovým povrchem, stejně jako jednopodlažní přístavba v prostoru původní technologické terasy. 

picture_8018_30.jpg-1600x1200-kunsthalle-praha

Úsilí zachovat originální charakter budovy je patrné z kontrastu betonového interiéru s neoklasicistní fasádou. Terasy, navržené designéry z Německa, také vycházejí z principu návratu původních materiálů zpět do budovy – jsou osazeny měděnými dráty z vysloužilých transformátorů nebo porcelánem z původních jističů. 

Až do 13. února 2023 je v Kunstahlle k vidění výstava Gregora Hildebrandta: A Blink of an Eye and the Years are Behind Us. Hildebrandt své sochy, instalace a obrazy vytváří z materiálů, jakými jsou lisované vinyly, zvukové pásky na plátně anebo plastové krabičky od audiokazet. Umělcova tvorba odkazuje k minimalismu a abstraktnímu expresionismu. Výstava A Blink of an Eye and the Years are Behind Us představuje Hildebrandtova ikonická díla i méně známé práce, včetně několika děl vzniklých speciálně pro Kunsthalle Praha. 

Autor: Šimon Švirák
Foto: Petr Šmídek, 2022