cczar mini

Česká cena za architekturu 2022

Česká cena za architekturu je přehlídkou těch nejlepších realizací, které byly v Česku za uplynulých pět let postaveny. Pořádá ji Česká komora architektů.
160

Letošní výsledky byly vyhlášeny na slavnostním galavečeru ve Foru Karlín. Hlavní cenu získali Barbora a Jiří Weinzettlovi z Atelieru 111 architekti za Dům na Kozině v Trhových Svinech. Architekti si navrhli svůj vlastní domov spojením svého a dvou sousedních domů. Tři hmoty „podtrhující bohatý potenciál specifické pozornosti věnované vztahu města a venkova a rehabilitaci stávajícího zastavěného prostředí. “ Z dvou domů se stal byt, ze třetího je nyní garáž a hobby dílna. Všechny tyto celky vzájemně spojují tři malé dvorky. První je intimní a klidní, druhý je rozšířením obývacího a jídelního prostoru a třetí je zelenou zahradou. 

Cena_architektu-208

Čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2022 získala kromě vítězné stavby čtyři další díla. Porotu zaujala Hlídka na Stráži navržená ateliérem Mjölk architekti. Hlídka na Stráži je souborem pěti abstraktních vyhlídkových konstrukcí osazený na skalních výběžcích na hřebeni kopce Stráž nad Rokytnicí nad Jizerou.

000_wclmfwt5ejk2q8l04wq6v-knihovna-vratislavice-0738

Dalším oceněným projektem se stala Knihovna IGI Vratislavice od atakarchitekti. Jedná se o projekt, který přeměnil stávající budovu bývalé fary propojenou s novostavbou knihovny na nový městský komunitní prostor.

000_9k1phpzsln94wsatwrbvk-05tak-bubenska-kiva-034

Neposledním Finalistou je Palác elektrických podniků od Marka Tichého a spoluautorů z ateliéru TaK Architects. Dle slov porotců „úspěšně vdechuje nový život architektonickému komplexu a okolní čtvrti“ a „podtrhuje význam a potenciál architektonického dědictví 20. století.“

000_bpumfd8ky-2koqnqvpipy-001e1c8729

Finalistou byl také oceněn Pavilon Z navržený kanceláří A8000. Nejzajímavějším prvkem dle poroty byla efektivita renovace. Dle ní ukazuje možnost pracovat „s vynikajícími výsledky také na stávajících budovách, vyhnout se zbytečným demolicím a obnovit i s nevelkým rozpočtem prostory s netušenými stavebními a architektonickými kvalitami.“ Zvenčí budovu charakterizuje bílý kovový skleněný plášť s velkými prosklenými otvory vytvářející uvnitř velmi světlé prostředí. Ve večerních hodinách se budova promění ve velkou lucernu, která signalizuje, že se uvnitř něco pořádá. Naopak černé stěny a závěsy v interiéru naznačují dematerializaci všech architektonických a konstrukčních prvků během koncertů nebo akcí.

Autor: Šimon Švirák
Foto: BoysPlayNice