rare_places_pruvodce_do_kapsy-Lucie_Urban-9

Jak vznikal Rare Places průvodce a proč je růžový?

Rozhovor s Janem Košátkem

Studio KOSATKO je pražské grafické studio, které se specializuje na tvorbu čisté a silné vizuální identity, branding a webových stránek. Jeho zakladatel Jan Košátko je talentovaný grafický designér s bohatými zkušenostmi a silným smyslem pro estetiku, který vytváří sofistikované, elegantní a neobvyklé designy. Právě Honzu jsme si proto přizvali, aby dodal naší knížce zmíněné atributy. Jak se mu na průvodci pracovalo a navštívil už nějaká místa?

Jaký typ projektů Vás nejvíce zajímá a jaký styl designu preferujete?

Soustředím se především na tvorbu vizuálních identit, to je asi hlavní téma většiny projektů v mém studiu. Je v tom zahrnuto celé široké spektrum věcí, vytváříme identity produktům, firmám, restauracím, hotelům, developerům, děláme pro instituce nebo třeba výstavy. Navrhujeme také weby, občas i nějakou knížku. Mám rád jednoduchost, ale ne přímo strohost. Nepreferuji žádný konkrétní styl. Každý projekt má své zadání, na jehož základě se snažíme definovat cestu, po které půjdeme. Není to souboj vizí, ale cesta za nejlepším výsledkem.

Podílíte se nějak i na dění na architektonické scéně?

To přímo ne, ale pracujeme na několika projektech, kde se svět architektury a grafického designu prolíná, tedy informační systémy, značení budov, vizuální identity pro developerské projekty apod.

Jak se Vám pracovalo na Rare Places průvodci?

Skvěle. Byla to radost pracovat na takhle hezkém projektu. Mám rád knihy, kterými mohu jen tak listovat, čerpat inspiraci pro výlety, něco se dozvědět. Dát podobu takové knížce je pak samozřejmě o to více potěšující.

Proč jste nakonec zvolil růžovou obálku?

Ze začátku se pracovalo na prakticky koncipovaném řešení, kulaté rohy, laminovaný povrch, šedá barva. Nějak mi to k tomu ale nešlo, říkal jsem si, že taková malá šedivá knížečka zapadne. I když jde o průvodce „do kapsy“, většinu času se stejně bude nacházet v interiéru. Chtěl jsem, aby byla obálka výrazná a jasně dávala najevo, že nejde o obyčejný bedekr. Zvolili jsme klasickou šitou vazbu v plátně, aby kniha nepůsobila jako spotřební zboží a růžovou barvu s červeným textem, aby vynikla.

Oslovilo Vás nějaké místo z průvodce natolik, že jste jej už navštívil?

Během přípravy průvodce ne, ale pár míst už jsem v minulosti navštívil, některá jsem znal zprostředkovaně a o některých jsem neměl vůbec tušení. Nejvíc mě baví místa, která nejsou úplně snadno dostupná a je zapotřebí je tak trochu „objevit“.

Nejlepší období na výlety právě začíná. Objednej si Rare Places průvodce do kapsy a neváhej vyrazit za objevením těch nejzajímavějších míst. 

Autor: Šimon Švirák
Grafik: Studio KOSATKO
Foto: Lucie Urban