Nejlepší glampingy v Beskydech

Potřebujete si vyčistit hlavu? Tož vitajte na Valašsku! Nejdříve si dejte k obědu kyselicu a pak začněte poznávat tento osobitý kraj. Návštěvu si můžete zpříjemnit pobytem v některém z nejlepších designových glampingů. Krajina protkaná horskými hřebeny Vsetínských Beskyd, roubené chalupy, lidové tradice i rázovití lidé vás vezmou za srdce.

Na cestu na Valašsko se dobře oblečte, ostatně už v říjnu stavěly děti na hřebenu ve Velkých Karlovicích první sněhuláky. Zimy se však bát nemusíte, teplo načerpáte v rozpálené sauně nebo v bublajícím sudu s vodou.

Dolinka

První zastávka nás dovede do Velkých Karlovic, vesnice na pomezí Česka a Slovenska proslulé svou rozmanitou přírodou. Velké Karlovice jsou v zimě rájem lyžařů, běžkařů a skialpinistů. V létě zase milovníků přírody, turistiky či cyklistiky. Každý si zde najde to své.

Pod střechu nás vezme Tiny house Dolinka. Dolinka je pro všechny, kteří chtějí zpomalit, načerpat energii a být ve spojení s přírodou. Pro všechny, které láká únik z civilizace bez ztráty komfortu. Je také ideálním výchozím bodem pro objevování krás Beskyd.

Všechno to začalo myšlenkou Markét a Vojty, kteří chtěli stvořit místo, kde si člověk odpočine od dnešní zrychlené doby a stráví kvalitní čas uprostřed přírody. Prostor Dolinky je zcela originální. Její stavbou tento pár společně s kamarádem Martinem strávil rok práce. Letos v lednu tak Dolinka přivítala své první hosty.

Na pouhých 17 metrech čtverečních naleznete vše co potřebujete. A možná i něco navíc. Prostor je tvořen především pro páry, avšak děti tu najdou také své místo. Přímo u Dolinky naleznete privátní wellness v podobě koupacího sudu. Jeho hřejivá náruč a pohled na oblohu posetou hvězdami Vám zajistí klidnější spánek. Krbová kamínka zase vytvoří příjemné teplo a díky podlahovému vytápění Vám ani zima od noh nebude. Kuchyňka disponuje veškerým vybavením pro tvoření Vašich kulinářských fantazií. A v létě není nic lepšího než si opéct buřty na venkovním ohništi!

Večery jsou zde jako stvořené k promítání oblíbených filmů.  A rána? Ta jsou tu opravdu pomalá! Není nad to se probudit s výhledem do lesa a bosou nohou brouzdat trávou posetou kapkami rosy.

Glamping Valašsko

Pokud půjdeme údolím dál od slovenských hranic, narazíme na další unikátní místo. Ve vesničce Halenkov se uprostřed lesa ukrývá kouzelná maringotka – Glamping Valašsko. Široko daleko je jen les, díky němuž ucítíte klid, souznění s přírodou a sem tam zahlédnete nějakou tu srnku. Nebo třeba medvěda? Toho asi ne, podle slov majitelů se tu roky žádný neukázal.

Libor Šulák vyrůstal v Halenkově od dětství a stejně jako jeho kolega Christian Dosoudil pracoval v cestovním ruchu. Jeden z nich se věnoval stavbě zázemí k odpočinku a osobnímu rozvoji a druhý měl nápad na stavbu detox boudy. Spojili tyto dva projekty v jeden a z nich vznikl Glamping Valašsko.

Díky skvělé poloze glampingu se snadno dostanete k populárním turistickým trasám. A ať už strávíte den touláním se po kopcích Valašska nebo třeba projížďkou na kole, čeká vás po návratu zasloužený relax. Necelých padesát metrů od maringotky, v bezprostřední blízkosti potoka, vybudovali saunu a koupací káď. Během pobytu v sauně nebo kádi uslyšíte maximálně praskání polínek v kamnech a šum potoka.

V samotné maringotce se budete cítit skvěle díky všudypřítomnému modřínovému dřevu, velkému francouzskému oknu, které prosvětluje celý interiér a kamnům, s nimiž si rychle celou maringotku vyhřejete. V neposlední řadě na vás čeká obrovská pohodlná postel, na které se příjemně vyspí až čtyři lidé. Ráno na vás bude čekat bohatá snídaně z lokálních surovin. Díky ní tak start do nového dne nemůže být jednodušší!

Na seně

Na pastvině, kde se spokojeně prohánějí ovce a kde to voní čerstvým beskydským vzduchem, stojí ve stínu staletých akátů stodola. Stojí ve vesnici Kozlovice – Měrkovice, pár kroků od hukvaldské obory.

Prosklené výhledy míří do zelenkavé přírody, zatímco podlaha ze starých půdovek se barví do červena.  Pozornost určitě přitáhne postel v rohu místnosti. Ale není to jen tak ledajaká postel! Obří lůžko 240 x 200 cm. Originální rám postele je vycpaný balíky sena, na kterých je pro maximální komfort a hygienu rozložená tenká pěnová matrace. Budete spát na seně jako na opravdové farmě. A přestože tu můžete skrze okna pozorovat ranní rozbřesk a vstávat za svítání, stejně tak můžete zatáhnout závěsy a spát až do odpoledne.

Součástí obytného prostoru je i koupelna. Tu tvoří volně stojící vana, do které je studená i teplá voda přiváděna nezaměnitelnou baterií z měděných trubek.  A co by kamenem dohodil od stodoly, stojí ještě jedna dřevostavba, v níž najdete ekologickou toaletu.

Autor: Šimon Švirák
Foto: archiv Dolinka, archiv Glamping Valašsko, archiv Na seně