Stromovny - 1

Rare Places výlet na Stromovny

Do lesa. Bez wi-fi. Bez elektřiny. Odpočinout si.

Nabrat síly do Stromoven jsme se vydali na konci minulého roku. Nacházejí se v lesích v obci Břehov, nedaleko Českých Budějovic. Na vlak jsme nasedli v městě uprostřed valašských kopců, Vsetíně. Po šesti hodinách na nás už čekala kilometr dlouhá rovná cesta před lesem, kde se Stromovny skrývají. Aby si Stromovny zachovaly svou tajuplnost a nikdo vás během návštěvy nerušil, hostitel přesnou polohu sdělí až po potvrzení rezervace. Proto ani my toto tajemství neprozradíme.

Nic kolem. Jen ničím nerušený klid.

Stromovny-interier 4

Vše připraveno. Jen přijít a relaxovat.

Po dlouhé cestě nám vyhládlo, proto nás hned po příchodu potěšil starterpack s jídlem ke grilování. Prosecco jako pozornost od hostitele podtrhlo atmosféru večerní Stromovny. Uprostřed lesa není wifi, zato tu však naleznete jiné spojení. Spojení duše, těla a přírody. Po tom, co došla baterie v notebooku, jsme se odvrátili od záplavy pracovních mailů, protože ve Stromovnách není elektřina, a všechno zůstalo ležet ladem. Ranní sprcha však rychle probere, neboť voda pochází ze studny a má stejnou teplotu, jakou má vzduch venku. Když jsme chtěli, teplou vodu jsme si ohřáli na kamnech. Příroda díky nám netrpěla. Ranní sprchu následuje bohatá snídaně, která nám byla každé ráno donesena. 

Stromovny-interier 8
Stromovny-interier 2

Dřevo patří k člověku.

Dominantou interiéru je knihovna, ve které každý přijde na své. Pokud se náhodou nedostanete na konec příběhu, rozečtenou knihu si klidně můžete odvézt domů a poté ji zaslat zpět.  Dřevěné materiály upevňují lidské zdraví a dále nás sbližují s přírodou. Tlumí pocit napětí, bolesti a agresivitu. Pouhý pohled na pěkný, vzrostlý strom vnese do života každého z nás pocit radosti a klidu. Stromovny tento pocit ke člověku přinášejí. Po celou dobu našeho pobytu jsme mohli zregenerovat naši mysl a přijít na jiné myšlenky, z kterých můžeme i mimo chatku těžit. 

Stromovny-interier 6
Stromovny-interier 17

Autor: Šimon Švirák
stromovny.cz
Foto: Rare Places