TDM3_Vojtěch Veškrna

Spojení designu. Výjimečné české značky na jednom místě.

V prostorách nové budovy studentské rezidence The Fizz v ulici Na Zátorách, v pozvolna se probouzející postindustriální oblasti pražských Holešovic, vznikl v přízemí na ploše 500 m2 unikátní propojený výstavní prostor, který umožňuje zákazníkům seznámit se s posledními novinkami a bestsellery tří renomovaných českých značek od předních českých i zahraničních designérů. V minimalistickém a s ohledem na lokalitu industriálním prostoru se v duchu hesla “společně silnější” harmonicky spojí příjemný purismus venkovního nábytku Todus s elegantní promyšlenou jednoduchostí výrobků Master & Master a éterickou atmosférou umělecky laděných kolekcí osvětlení a bytových doplňků studia Dechem.

První patro, respektive horní část showroomu, byla věnována prezentaci značek Master & Master a Todus – v obou případech jsou jednotlivé instalace citlivě doplněny svítidly a doplňky ze studia Dechem, které má vlastní expozici a „dílnu“ umístěnou v přilehlé podzemní části showroomu.

Tuzemská značka Master & Master, letošní vítěz ceny Czech Grand Design v kategorii Výrobce roku, dlouhodobě sází na řemeslné know-how a inovativní low-tech design, který se vyznačuje jemnou jednoduchostí. Společnost, kterou v roce 2012 založili dva přátelé, Ondřej Zita a Luděk Šteigl, v posledních letech zahájila v rámci svého portfolia kreativní a výrobní ofenzívu a nabízí nábytek a doplňky pro kompletně vybavenou domácnost, kancelář, restauraci nebo veřejný prostor. Současné kolekce jsou tak minimalistické, mimořádně praktické a zároveň sošné.

Myšlenka společného prezentačního prostoru se zrodila nejen z čistě lidské náklonnosti předních osobností jednotlivých značek, provozních a ekonomických výhod nebo výjimečné schopnosti estetické souhry jednotlivých kolekcí. Cílem bylo vytvořit přívětivé prostředí, místo plné dění, kde se návštěva stane pro klienty v jistém smyslu kulturním zážitkem. “Rozhodli jsme se, že o našem prostoru nebudeme uvažovat jako o prodejně, ale jako o kreativním prostoru, jako o ateliéru, kde budeme pořádat i technologické workshopy. Ze sklářské pece jsme sklářské huti jsme museli upustit, ale naše řemeslo nám stále nabízí řadu technik následného zpracování, které budou pro veřejnost atraktivní. I naše výrobky budou v showroomu částečně kompletované. Rádi bychom dosáhli toho, aby tento prostor poodhalil pozadí vzniku našich předmětů a byl zajímavý při každé další návštěvě. Díky tomu, že zde působí tři značky a všichni máme v tomto ohledu podobné ambice, má tato adresa potenciál stát se živým místem, kde se skutečně stále něco děje,” říkají Michaela Tomišková a Jakub Janďourek, zakladatelé Studia Dechem.

„Jsme tři výrobci, kteří sdílejí nejen obchodní prostor, ale také jisté know-how i tvůrčí filozofii, a dost možná i přístup k životu. Přáli jsme si otevřít svůj nový vlajkový obchod v Praze, ale nechtěli jsme do toho jít sami – nejsme z Prahy, a zatím natolik neznáme zdejší scénu ani lidi a lidé příliš neznají nás, protože jsme se doposud spíš orientovali na export. Konkrétně naše produkty, tedy outdoorový nábytek a doplňky, jsou navíc sezonní záležitost a my jsme nechtěli mít v obchodě šest měsíců v roce mrtvo. Chtěli jsme showroom, ve kterém bude živo po celý rok, místo, kde se budeme moci v mezidobí věnovat například činnostem, jako jsou školení či spolupráce se studenty. Důležitý pro nás byl také fakt, že sice máme společnou, podobně zaměřenou klientelu, ale charakterem produktů si přitom s Dechem a Master & Master vzájemně nekonkurujeme. Naopak společně nabízíme komplexní řešení, což je atraktivní nejen pro samotné klienty, ale zejména pro architekty – vše vyřeší na jednom místě, na jedno zaparkování,” vysvětlují Pavel a Zuzana Kollárovistovi, vůdčí osobnosti značky Todus.

TDM portrét_Karin Zadrick