TRAFAJDA: Přeměna transformační stanice na útulné ubytování!

Před rokem oslavila 110 let od své výstavby. Překvapivý genius loci, minimalistický design, přesto útulné prostory. Jiří Rokoský spolu se svým týmem RFF přeměnil trafostanici na glampingové bydlení!
Od roku 1913 měnila velikost elektrického napětí pro okolní domácnosti. Více než padesát let stála bez funkce a její zánik se blížil mílovými kroky. Shodou elektrizujících náhod projížděl Jiří Rokoský Lipnicí nad Sázavou a naštěstí musel změnit trasu kvůli uzavřené silnici. Cestou okolo hradu spatřil zchátralou trafostanici a najednou přišel nápad! Jak sám popisuje, do té doby trafostanici míjel, ale po úspěšné přeměně kontejneru v obytný prostor Rocksky House, se rozhodl pro nenadálý popud: “Najednou přišel opravdový impulz. Dostal jsem husí kůži a nápad byl v hlavě.Zachráníme ji a dáme nový smysl!“
Příběh pokračoval k přesvědčení paní majitelky k odkoupení budovy. „Ani jsme neviděli, jak uvnitř vlastně vypadá, neboť od ní neměla klíče. Ale vytvořili jsme si poměrně pečlivou vizualizaci, a od začátku věděli, s jakým záměrem do toho jdeme. Věřili jsme si a na místo alokovali Libora Voplakala, který si umí poradit se vším. Víra, že všechno lze, se potvrdila, a do takto miniaturního prostoru jsme dostali vše potřebné. A k tomu navíc spoustu technických detailů, se kterými si můžete hrát, a které odkazují na původní využití“ popisuje Jiří přeměnu, kterou uskutečnili sami v kruhu přátel. Zdůrazňuje, že zásadní byl původní tvar a ráz. Podle historických fotografií dohledali vzhled fasády a zachovali i ten.

Prostory o 10 m2 jsou opravdu limitující pro jakoukoli kreativní činnost, proto takový objekt vyžaduje chytrá řešení. Při vstupu do Trafajdy uvítá hosta minimalistický bílo-černý design s elektrizujícími akcenty žluté. Interiér nepůsobí stísněně. V přízemí se nachází úsporná kuchyňka, která na víkendové pobyty bohatě postačí, a kompostovací toaleta. Budova si klade za cíl představit principy ekologické, provozní i ekonomické, které se pojí se zařízením, ale i s funkčním provozem malého bydlení. 

Ve schodech je chytře umístěn úložný prostor a vysouvací stůl se sezením. Na krátkou chvíli se prostor předělí v jídelní část. V patře se nachází ložnice s výhledem na hrad s ohledem na velikost trafačky i velkorysá terasa.

Většina prvků vně interiéru je upcyklovaných nebo vyrobených přímo týmem RFF. Například světelné trubice s nastavitelnými barvami, které designově navazují na starožitné funkcionalistické chromované osvětlení. Dále se jedná o orientační žárovku ve vodovodním potrubí, která se rozsvítí otočením kohoutku. Pobyt může zpříjemnit i stahovací promítací plátno s audio sestavou! 

Oblíbené detaily Jiřího Rokoského vtipně odkazují na původní funkci trafostanice. „Mramorový ovládací panel, který má v sobě zaintegrovanou plasma kouli, funkcionalistické světlo z 20. let minulého století, pákový vypínač, jímž rozsvítíte hlavní světla, ale také voltmetr a ampérmetr s krásným chromovým lemem. Ten jsme získali v aukci od francouzského elektrikáře, který jej používal v přenosném kufříku v 70. letech. Snažili jsme se panelu dát historického ducha takovým způsobem, aby v každém probudil dětskou hravost.“

Co Jiří Rokoský plánuje nyní? Mimo Trafajdy vlastní kontejnerové bydlení Rocksky House a poslední projekt na jižní Moravě Barvířku. „Ze staré chalupy jsme vytvořili soudobý prostor, kde si každý najde jiný způsob relaxace a vychutnávání života. Proměna nás, přiznáváme, trochu unavila, ale nezahálíme, neboť nyní dokončujeme velkou rekonstrukci kulturní památky, domu v Pelhřimově, kterému říkáme Stylovka. Jeho dvě horní patra byla zcela opuštěna a my věříme, že takový dům má být plný života. Bude v něm 8 krásných bytů. V přízemí doporučujeme navštívit např. skvělý lahůdkový obchod Delishop.“ 

Spojení historického pozůstatku 14. století v těsné blízkosti s relativně novým objektem dnešní doby působí zvláštně, možná trochu nesourodě. Nicméně platí, že rekonstrukce objektů, navrácení života a funkce je disciplína, za kterou se vyplatí bojovat.
Tip na prozkoumání této tématiky do hloubky pak přináší další přihlášené práce z minulých ročníků České ceny za architekturu. Projekt se nachází přímo v hlavním městě! Atelier Hoffman postupně citlivě zrekonstruoval prostor trafostanice na Smíchově. Nyní uvnitř naleznete galerii dokumentárního filmu, kterou provozuje spolek 400ASA. Původně byla trafostanice postavena ve střídmě rondokubistickém slohu s prvky art deka. Rozhodně stojí za navštívení!

Autor: Jana Brandtlová
Foto: Jiří Rokoský, archiv RFF, Tereza Menclová, Atelier Hoffman