Tréninková sportovní hala v Borkách

Tréninková sportovní hala v Borkách

Připomínka prvorepublikových sokoloven

Architekti z ateliéru ov-a na severovýchodě Kolína navrhli multifunkční sportovní halu, která slouží pro všechny občany i dojíždějící z okolních obcí za sportem. Díky všestrannosti splňuje normy pro všechny halové sporty, které se v Kolíně provozují. Součástí je tréninková hala, šest šaten, klubovna a občerstvení. Vysoká budova je rozdělena markýzou, kde zděná spodní část připomíná městský dům, vysoká horní část symbolizuje dřevěnou lucernu v korunách stromů s velkými okny a odkazuje na prvorepublikovou sokolovnu.

Souznění s obnovitelnými zdroji

Hala leží za atletickým stadionem, je vymezena hřišti a areálem tenisových kurtů. Vzniklý soubor sportovišť je obklopen listnatým lesem navozujícím klidnou atmosféru s velkým potencionálem. Budova je vytápěna a částečně chlazena tepelnými čerpadly a na střeše je umístěna malá fotovoltaická elektrárna. Okna osvětlující halu jsou zčásti pevná s větrací částí. Pod stropem je umístěn akustický podhled a na stěnách akustické dřevěné obložení. Prostory jsou přirozeně větrané, přičemž větrání a nakládání s teplem je v zimě i v létě řízeno systémem měření a regulace. Díky těmto prvkům se budova dostává do pasivního standardu.

ov-a-sports-hall-in-borky-boysplaynice-19
ov-a-sports-hall-in-borky-boysplaynice-20
ov-a-sports-hall-in-borky-boysplaynice-17

Vše na jednom patře

Dispoziční řešení ovlivnil zejména investor svým rozhodnutím umístit všechny prostory, šatny, sklady a bar s kavárnou do jednoho patra. Přesto je vše snadno dostupné a rychle po ruce. O dění v zázemí má díky rozvržení budovy přehled recepce a může snadnou kontrolovat dění uvnitř. Část haly lze propojit se vstupním foyer nebo ji zcela uzavřít. V přední části haly jsou také šatnové bloky a sociální zařízení s toaletami pro návštěvníky. Vstup je propojen s prostorem haly, aby se nemíchal provoz diváků a sportovců.

ov-a-sports-hall-in-borky-boysplaynice-14
ov-a-sports-hall-in-borky-boysplaynice-29
ov-a-sports-hall-in-borky-boysplaynice-30
Autor: Šimon Švirák
Architekt: OV-A
Foto: BoysPlayNice
Zdroj: LINKA