TEN_02

Zázrak v obci u Krkonoš. Architekti Chrama dostali kvalitní architekturu na vesnici.

Studenec se rozkládá na náhorní plošině, první vyvýšenině sousedních Krkonoš, která nabízí neotřelé pohledy do všech světových stran. Chůze, běh nebo lyžování na tomto místě už od nepaměti představuje hlavní způsob dopravy. Nelze se tedy divit, že ve Studenci začaly brzy vznikat sportovní a pohybové spolky. Jedním z nich je i klub kopané, Sportovní klub Studenec. Dalším důležitým centrem je škola. Budova, ve které dětem předáváme dovednosti a vědomosti. Proto by měla být navržena tak, aby během toho, kdy se děti stávají dospělými, měly chuť se dospělých zeptat, jak to vlastně dokázali vytvořit.
FOST_02

Zázemí fotbalového hřiště ve Studenci

Po dlouhých letech stěhování našel SK Studenec vhodné místo na mírném svahu přímo uprostřed obce. Původní budova, postavená jako provizorium či skladiště Červeného kříže, byla již v nevyhovujícím stavu. Prostory byly pro současnou činnost klubu v soutěžích zcela nevyhovující. Záměrem proto bylo stávající budovu rozšířit tak, aby odpovídala současným požadavkům a standardu sportovního zázemí a umožňovalo lepší využitelnost většími sportovními skupinami, ať už jde o fotbal nebo jiné sporty. Bylo také třeba zajistit prostory pro všechny členy klubu, nikoliv pouze pro fotbalisty.

Projekt dělí budovu vnitřně na dva celky, část pro konání fotbalových soutěží, a tedy zázemí pro sportovce klubu a sportovní veřejnost, a část pro veřejnost, která poskytuje prostor pro údržbu fotbalového hřiště a klubovny. Společenská místnost pak bude mít široké spektrum využití v závislosti na využití hřiště, hygienické zázemí pro veřejnost, občerstvení, skladovací prostory a technická místnost.

FOST_04
0002_skola_1

Přístavba základní a mateřské školy ve Studenci

Přístavba ZŠ a MŠ Studenec se nachází v blízkosti sportovního a vzdělávacího areálu v centru obce. Spolu se současnými budovami tvoří nádvoří a ohraničení amfiteátru, venkovního pódia, které obec a škola využívají k různým společenským akcím. Západní průčelí je navrženo tak, aby zcela využilo co nejlepší výhledy na zvlněnou krajinu Podkrkonoší, která se tímto směrem nachází. Východní fasáda je propojena lávkou pro pěší se stávající ZŠ a MŠ Studenec. Budova byla navržena co nejefektivněji, nejúsporněji a nejpřehledněji, především z hlediska využití prostoru a vnitřního uspořádání. Prosklené plochy oken doplňují prefabrikované prvky z barevného betonu, který odkazuje na červený pískovec, a fialově šedá omítka, která pak připomíná barvu melafyru. Obě tyto horniny tvoří také základ budovy.

Vnitřní prostředí je ve společných prostorách strohé, neskrývá tak za povrchovou úpravou nosný materiál a přiznává částečně i některé prvky techniky. Zato prostředí v učebnách je zcela podřízeno snaze vytvořit co nejpřívětivější prostředí pro výuku, ať už z hlediska osvětlení, akustiky nebo pohody. Tomuto účelu slouží zejména dřevěné obložení. Hlavní učebna pak doplňuje velkorysý prostor s nevšedním řešením tak, aby mohla být využívána pro kulturní a jiné akce jako společenský sál školy. Dřevěný strop a různě tvarované obklady stěn, jejichž tvar je mimo jiné podřízen prostorové akustice, spolu s prosklením na celou výšku dodávají učebně mimořádný charakter.

TEN_thumb

Tenisový klub ve Studenci

Dalším prvkem je budova tenisového klubu. Společně s přilehlou sokolovnou, tenisovými kurty, hřištěm s umělým povrchem, sportovním hřištěm pro lehkou atletiku a o něco vzdálenější budovou ZŠ a MŠ Studenec utváří mimořádně hodnotný celek, který sdružuje vzdělání, kulturu a sport. 

Uchvátí Vás více videa z místa? Vydali jsme se do Studence, abychom na vlastní oči spatřili unikátní propojení vzdělání, architektury a sportu. Z naší návštěvy jsme udělali video, které můžete zhlédnout na našem TikToku! Vydejte se spolu s námi objevovat nevšední místa a hledejte inspiraci pro svoje výlety s #jsemvrareplaces!

Autor: Šimon Švirák
Architekti: Chrama
Foto: Radka Cíglerová